Naravne znamenitosti Slovenije – več kot 175 idej


Naravne znamenitosti Slovenije

Tisti, ki radi raziskujete Slovenijo in ne obiskujete vedno iste in iste destinacije, verjetno delite z menoj mnenje, da je Slovenija raj za spoznavanje tako naravnih, kot tudi kulturnih znamenitosti. Praktično celotna Slovenija je polna izjemnih lepot, ki jih večina Slovencev žal veliko preslabo poznamo. Pa si poglejmo katere so naravne znamenitosti, ki vas bodo navdušile.

Naravne znamenitosti Slovenije skozi katere se bomo podali so razporejene po vsej Sloveniji. Vse od visokogorja in sredogorja, do ravnic Prekmurja, gričkov Slovenske Istre in Dolenjske, planot Goriške, Ljubljanske kotline, Notranjske in še in še. Obiksali bomo edinstveno podzemlje, jezera, čudovite izvire, izjemne slapove, videli prekrasne razglede in uživali v neokrnjeni naravi.

Zagotovo bo vsakdo našel primeren predlog tudi zase in za svojo družino. Številne predloge lahko med seboj tudi združite in iz njih naredite večdnevne obiske določenega območja. Članek je narejen tako, da se bodo skozi čas predlogi avtomatično dodajali, zato je dobro članek obiskati večkrat.

Predjamski gradOpens in a new tab.

Predjamski grad je eden od 10ih najbolj izjemnih gradov na svetu. Prvič je bil omenjen že v 13. stoletju. Ogled gradu, v katerem je lepo urejen muzej, je pravo doživetje za celotno družino. Pod Predjamskim gradom pa lahok obiščete tudi eno najdaljših jam v Sloveniji.

Postojnska jamaOpens in a new tab.

Ko govorimo o Slovenskem turizmu, potem enostavno ne moremo mimo naše daleč najbolj obiskane in tudi največje turistične jame v Postojni. Jama, ki jo je v tisočletjih izdolbla reka Pivka je simbol Slovenije in eden naših največjih turističnih “artiklov”.

Slapovi v SlovenijiOpens in a new tab.

V Sloveniji imamo nekaj zelo dobro poznanih slapov, vendar pa je še mnogo več tistih, ki jih večina ljudi ne pozna. Veliko imamo tudi tistih visokih slapov, celo prek 100 metrov. V članku je zbrano lepo število slapov, ki so razporejeni po vsej državi.

Znamenitosti KočevjaOpens in a new tab.

Kočevje ponuja obiskovalcem prav posebna doživetja, ki jih ni moč doživeti nikjer drugje v Sloveniji, pa verjetno tudi širše. Trenutno eden najbolj zanimivih “izvoznih” atrikov blagovne znamke Kočevsko je opazovanje medveda v naravi. Najbolj obiskana znamenitost pa je gotovo bunker Škrilj, ki je bil ena najbolj varovanih skrivnosit v Jugoslaviji.

Znamenitosti IdrijeOpens in a new tab.

Svetovno najbolj odmevna znamenitost idrije je gotovo drugi največji rudnik živega srebra na svetu in stvari, ki so bile v tej dolini in na njenih obronkih zgrajene v povezavi z njim. Vse te znamenitosti so danes pod skrbno dediščino UNESCAOpens in a new tab.. Poleg tega pa Idrija skriva še številne muzeje. 

Znamenitosti TrebušeOpens in a new tab.

Dolina Trebuščice je na eni strani obdana s strmimi bregovi Trnovskega gozda na drugi strani pa se več kot 1000 metrov visoko dviguje Vojskarska platona. Z nje pa se proti dolini spuščajo ene najbolj nedostopnih in najbolj neokrnjenih grap v Sloveniji…

Izleti v Logarski doliniOpens in a new tab.

Logarska dolina je ena najlepših alpskih dolin na sončni strnai Alp. Dolina se globoko zajeda v Kamniško-savinjske alpe in obiskovalcem ponuja zare izjemne razglede na številne dvatisočake. Nam pa dolina pod Okrešljem ponuja tudi številne znamenitosti…

Kranjska gora izletiOpens in a new tab.

Krajska gora obiskovalcu ponuja najrazličnejše aktivnosti v naravi skozi celotno leto. Začeli bomo v Gozd Martuljku, kjer se bomo sprehodili do Martuljških slapov, ter obiskali ferati na nasprotni strani naselja. Ustavili se bomo še na Zelencih in Planici, se sprehodili do Tamarja, ter Tromeje, za konec pa bomo obiskali še dolino Krnica in spoznali tamkajšne znamenitosti.

Dolenjska izleti

Ko mi nekdo omeni Dolenjsko in izlete po tej regiji, vedno pomislim na gričke okoli Trebnjega, Novega mesta in naprej proti Brežicam, zato mi je kar malce čudno nasloviti blog z naslovom izleti na…

Reka Soča znamenitosti

V preteklih letih sem ob reki Soči preživel ogromno časa. Enostavno sem užival v neokrnjeni naravi, številnih lepotah, ki nam jih ponuja smaragdna reka in njena bližnja okolica. Ob raziskovanju…

Javornik – gora na robu Trnovskega gozda

Trnovski gozd je obširna visoka planota na samem severno-zahodnem robu Dinarskega gorstva. Njegov severni-vzhodni rob se zaključuje z grebenom vrhov, na katerem je najvišji 1240 metrov visoki…

Špik – gora, ki vzbuja straho-spoštovanje

Vsi ljubitelji gora, pa tudi marsikdo, ki gore rad opazuje samo iz dolin, zelo dobro pozna tisti izjemni pogled na Špik ob prečkanju Save Dolinke v Gozd Martuljku. Celotna kulisa je verjetno ena…

Feldban 23 – Idrijska vojaška ozkotirna železnica

Ob raziskovanju Slovenije in spoznavanju naravnih, ter kulutrnih znamenitosti naše lepe dežele, me le-ta nemalokrat močno preseneti. Nekatera območja imajo zares veliko število raznolikih…

Planina nad Vrhniko

V okolici Ljubljane je kar nekaj zelo priljubljenih in dobro obiskanih vrhov. Seveda se s Šmarno goro ne more primerjati noben vrh, a tudi Rašica, Polhograjska Grmada, Krim, Sveti Primož in Jakob,…

Visoki Mavrinc – razgledni vrh na robu Julijcev

Kranjska gora je eden od Slovenskih turističnih biserov, v času nekdanje države je bilo to zimsko športno središče zelo aktualno samo v zimskem času, a v zadnjem 20-30ih letih se je tudi to…

Kucel na ČavnuOpens in a new tab.

Čaven, kot planota se dviga med nekje 1000 in 1350 metri nad morjem, najvišji vrh tega dela Trnovskega gozda je Veliki Modrasovec, ki je visok 1353 metrov, najbolj priljubljen in tudi vrh z najlepšim razgledom pa je Kucelj, kamor se bomo danes napotili tudi mi.

Goričko znamenitostiOpens in a new tab.

Goričko je pokrajina na severnem delu Prekmurja, posejana je z grički, po katerih je pokrajina dobila tudi svoje ime. Najvišji vrh Goričkega, Sotinski breg je visok 418 metrov.

Mala Mojstrovka – eden najlažje dostopnih dvatisočakovOpens in a new tab.

Čeprav je Mala Mojstrovka “le” na 110 mestu lestvice najvišjih vrhov Slovenije, pa je prav zaradi ceste, ki pelje prek Vršiča in lahkega dostopa, to eden od najbolj obiskanih vrhov v našem visokogorju.

Kriška gora – do rajskih razgledov v dobri uriOpens in a new tab.

Kriška gora je grebenast vrh, ki leži vzhodno od Tržiča, pravzaprav leži skoraj neposredno med Tržičem in Storžičem ki je najvišji vrh v tem delu Kamniško-Savinjskih alp in Karavank.

Slapovi v okolici LjubljaneOpens in a new tab.

Spoznavanje slapov v okolici Ljubljane bomo začeli v soteski Pekel pri Borovnici, podali se bomo tudi pod Kamniške planine, v dolini Kamniške bistrice bomo obiskali slapova Mančina in Orglice, za ostale slapove pa se bomo podali…

Čaven – planota na kateri se ustavi časOpens in a new tab.

Čaven, kot planota se dviga med nekje 1000 in 1350 metri nad morjem, najvišji vrh tega dela Trnovskega gozda je Veliki Modrasovec, ki je visok 1353 metrov, najbolj priljubljen in tudi vrh z najlepšim razgledom pa je Kucelj, kamor se bomo danes napotili tudi mi.

Tromeja, vrh za vse letne časeOpens in a new tab.

Tromeja se nahaja na vrhu 1508 metrov visoke Peči, ki pohodniku ponuja čudovit razgled na dolino Drave, ter na Julijske alpe, Planico in smučišče, ki se iz Avstrijske strani dviga povsem do vrha Peči.

Znamenitosti Tržiča v katerih bo uživala vsa družinaOpens in a new tab.

Tržič ima čudovito kulturno in naravno dediščino. V njegovi okolici lahko najdemo nekaj izjemnih znamenitosti.

Možic – do bunkerjev po prekrasne razgledeOpens in a new tab.

Možic je čudovita izletniška točka, ki je iz leta v leto bolj priljubljena. Vrh ni zanimiv zgolj zaradi enostavnega dostopa skozi celotno leto, tudi ne samo zaradi neverjetno lepih razgledov…

Zaključek

V kolikor ste vsaj na hitro preleteli predloge, ki vam jih v tem članku ponujam, potem sem siguren, da ste našli predloge, ki vam vzbudijo zanimanje in željo po raziskovanju. Vzemite si čas in spoznavajte Slovenijo, šele tako boste zares videli na kako čudovitem koščku zemlje živimo.

Želim vam čudovit dan in pojdite Vnaravo!

Peter

Živijo, moje ime je Peter. Že vse življenje sem velik športni entuziast. Navdušen sem predvsem nad športi v naravi, vendar se pogosto znajdem tudi v dvoranah, saj sem tudi trener. Uživam v gibanju, v čudovitih razgledih, lepotah narave, njeni energiji. Skozi leta sem se naučil marsičesa, tako kar se tiče obnašanja v gorah, opreme, telesne priprave, soočanja s takšnimi in drugačnimi nevarnostmi in izzivi... Vse to in še kaj lahko najdete na tej strani.

Nedavni blog